Tuinen Mien Ruys.
De Tricotagefabriek 'N.V. Delana' aan de Rolleplaal in Dedemsvaart, 'De Eerste Nederlandse Fabriek van Gebreide Fantasiegoederen', in de volksmond de 'Fantasiefabriek' of vaak spottend het 'Sokkenfabriekje' genoemd.
Villa 'Agatha Adriana' aan de Moerheimstraat 90.
Aanleg weg naast de Gymnastiekzaal aan de Prins Bernhardstraat in Dedemsvaart.
Dedemsvaart, Markt
Kalkovens & Gashouder.
Huize 'Marquette' aan de Moerheimstraat 98.
Het Kalkoventerrein in Dedemsvaart.
Huize Rollecate, domicilie van de Baron. Inmiddels gesloopt
Dedemsvaart, centraal Oranjebuurt, met de Wisseling; Hoofdvaart; Peterswijk|dq| -- Zicht op gedeelten van de Wisseling, de Hoofdvaart, de Peterswijk en een gedeelte van de Vogelbuurt. (bron: HVA)
Huize 'Arrierend' Moerheimstraat 86-88.
×

Waarschuwing

JUser: :_load: Kan gebruiker met ID: 330 niet laden
Jaarlijkse weergave
Per jaar
Maandelijkse weergave
Per maand
Weekly View
Per week
Daily View
Vandaag
Categories
Per categorieën
Search
Zoeken

LEEWAYS MET VOORPROGRAMMA POTENTIAL CRIMINAL

Zaterdag, 12 Mei 2018, 20:00
Hits : 119
2018-05-12-Leeways-pic.jpg " />

Vijf karakters, vijf meningen. Het lijkt een recept voor een ramp, maar in geval van Leeways is het gevolg een kolkende mix van zonnige muziek en harde levenslessen. Noem het reggae met ballen, noem het uitbuikrock, noem het waarheidsfunk. Leeways richt zich op je heupen en je hersenen.

 

All we want is some good education

So why do we have to cope with discrimination (Borders)

 

De achtergronden van de vijf bandleden van Leeways lopen uiteen: gitarist Andrej en drummer Amir hebben Russisch-joodse en Israëlische wortels, zanger rapper Benjamin T en bassist Timothy Riley komen van de Antillen terwijl het grote Keltische kruis op de onderarm van zanger Siggy verraadt waar de reus met de dreads zijn zachte blauwgroene ogen vandaan heeft: uit Frankrijk.  Hij is Surinaams-Bretons, zeg maar: zwoel en ruig. Siggy is zowat de vleesgeworden definitie van Leeways.

 

Het is een band of brothers met ouders die hun geboorteland verlieten om hun kinderen een betere toekomst te gunnen in Nederland. Een land waar de realiteit bleek te bijten, maar waar muziek een reddingsboei vormde. Uren, dagen, nee, jaren hebben ze met elkaar gespeeld. Op de opleiding Pop & Sounddesign in Arnhem, en op zowat elke verzameling planken dat zich ‘podium’ durfde te noemen in de omgeving. Oefenen, optreden, jammen, nog meer oefenen. Als de 10.000 Hour Rule van Malcolm Gladwell klopt, dat je zoveel tijd moet steken om een meester te worden in wat je doet, dan zijn de Leeways-mannen ultra-meesters.

Benjamin:  ‘We dagen elkaar uit, we jutten elkaar op. Iedereen neemt zijn bagage mee.’ Andrej: ‘Het is heel mannelijk wat we doen, de testosteron is vaak tastbaar. De band bestaat uit vijf sterke ego’s, dat clasht geregeld. De balans vinden is soms een opgave. Maar we weten dat we goud in handen hebben, we gaan er honderd procent voor.’

 

In de studio van Martijn ‘Mailman’  Groeneveld (die eerder werkte met Blaudzun, Dotan, Janne Schra)  werd in hoog tempo het debuutalbum van Leeways opgenomen. Het MOEST er uit, zo leek het wel. De plaat dobbert op de dikke baslijnen van Timothy, zweeft op het expressieve gitaarspel van Andrej en trilt op de ritmes van Amir. Er zijn folkmetalbreaks (End of the week), er is p-funk (Diamonds), er is jakkerende ska (King of the Jungle), er zijn gastmuzikanten op orgel en koper.  Er is de hilarische Babylonische spraakverwarring in Interlude (hoor ook hoe achteloos de mannen er een dodelijke latingroove uitgooien) en er is Crazy. In deze  live-favoriet haalt Siggy zijn bagpipes tevoorschijn en bewijst dat een doedelzak net zo effectief kan zijn om een zaal op te fokken als bas, drums en gitaar.

 

‘We accepteren geen nee’, is volgens gitarist Andrej het motto van Leeways: iedere zaal, elke wei, of er nu tienduizend man voor hun neus staan of tien, of het nu een veld vol metalheads is, een strandtent met skatepunks, de finale van de Grote Prijs van Nederland (die Leeways in 2014 won) of de reggaewei van de Zwarte Cross is: niemand kan Leeways weerstaan. Echt niet. De mix van stijlen, de zelfverzekerdheid van de groep, de ervaring die ze in de afgelopen jaren hebben opgedaan zorgt ervoor dat de mannen nergens voor terugschrikken.

 

Keep burnin’ lives, no rubber

Tellin’ me it’s criminology, but the innocent suffer (Criminology)

 

Ook niet voor een sterke mening. De reggae, de hiphop en de rock waaruit Leeways put, kennen allemaal een traditie van ‘zeggen waar het op staat’. Leeways zingt over eigen ervaringen met de multi-culturele samenleving, zowel goed als slecht. Over geweigerde verblijfsvergunningen van vrienden, over aan de onderkant van maatschappij leven, over familiegevoel, over reizen en hoe we allemaal kinderen van deze aarde zijn. Die een feestje willen. Net als de band. Want ook dat is Leeways, volgens Andrej: ‘Leven als koningen en koninginnen, met wat te drinken daarbij.’

 

Free from all the chains

While the world is turning

Come away with me (Far Away)

Biografie Potential Criminal:

Pleur rap als fundament in een blender met funk, rock en soul. Mix het, schenk het en

proef Potential Criminal.

De band Potential Criminal heeft haar krachten gebundeld in Arnhem medio 2011.

Vanaf daar hebben de muzikanten door de jaren heen hun talenten laten zien op o.a.

het Tour de France festival en zijn ze het voorprogramma van Typhoon geweest.

De band is voornamelijk Engelstalig, maar hun Nederlandse moedertaal gooit

diversiteit in het repertoire.

De naam Potential Criminal is puur een prikkeling voor het brein en heeft voor de rest

niets met criminaliteit te maken.

Buiten het feit dat er veel wordplay en punchlines in de teksten zitten, wordt er ruimte

gemaakt voor storytelling. Elke tekst omschrijft meningen en ervaringen, maar geven

je de vrijheid van eigen interpretatie. Dit wordt muzikaal aangedikt door de rest van de

band, bestaande uit een gitarist, bassist, pianist en vrouwelijke drummer.

Schrik niet als 1 van de bandleden naar voren stapt en een eigen verse rapt of als het

publiek erbij betrokken wordt. 

 

Aanvang 20.00 uur, zaal open 21.00 uur

BESTELLEN

Location : Gashouder Podium
Achter Langewijk 160 dan via witte ophaalbrug
Dedemsvaart