Tuinen Mien Ruys; een eeuw tuinpassie

14 april

@

00:00
00:00
Tuinarchitect Mien Ruys heeft jarenlang haar ideeën over beplantingen en tuinarchitectuur gebruikt om een fascinerende tuin te maken. Haar eerste experiment, de Verwilderingstuin, werd aangelegd in 1924. De Tuinen Mien Ruys vieren dit jaar haar 100-jarig jubileum met een reeks aan bijzondere activiteiten. Op zondag 14 april wordt het jubileumjaar feestelijk geopend.

Al 10 decennia inspireren De Tuinen Mien Ruys vele bezoekers. Zeventig jaar lang heeft ze geëxperimenteerd en een deel van deze proeftuinen zijn inmiddels Rijksmonument, een deel daarvan is Gemeentelijk monument. Na haar overlijden in 1999 ging het experimenteren door, door ontwerpers van Buro Mien Ruys maar ook door anderen. Steeds staat daarbij het testen van nieuwe
materialen en plantencombinaties centraal, met het doel ervan te leren en deze ervaringen te tonen en te delen. En zo is er nu een wel heel bijzondere mijlpaal: in 2024 bestaan de Tuinen Mien Ruys 100
jaar!

Aftrap jubileumjaar op 14 april 2024

De bijzondere mijlpaal vieren we met een reeks bijzondere activiteiten, uitgesplitst in vier thema’s: opladen in de tuinen, smakelijk eten in de tuinen, cultuur in de tuinen en groene inspiratie in de tuinen. “We hebben dit jaar een verrassend aanbod”, aldus een trotste Monique van Tuinen Mien Ruys. “Een programmering die past bij een mijlpaal als deze. Zo kun je genieten van een 5 gangen- lunch van kok Daniël Polman, letterlijk opladen in de Tuinen met yoga en bijvoorbeeld een kunstexpositie bezoeken. We trappen af met de Jubileum dag op 14 april vanaf 12.00 uur. Deze dag
is de start van het jubileum jaar.

Verrassend programma

Op deze dag vieren we dat het 100-jaar geleden is dat Mien Ruys haar eerste tuin, de Verwilderingstuin aanlegde. Het leven van Mien Ruys stond in het teken van planten en daarom deze dag een uitgebreide plantenmarkt. De Kwekerieje verkoopt inheemse planten, Holsto tuinen heeft biologische klim en fruitplanten te koop, de Bloemoloog is aanwezig met zomerbollen, de Tuinwinkel verkoopt terracotta bloempotten en het Plantenhof bied een uitgebreid assortiment vaste planten te koop aan.

Deze dag is de presentatie van het boek “de Tuin is een proces’. Het boek is te koop en de Readshop is aanwezig met een ruime keuze aan tuinboeken. Er zijn rondleidingen, kunstenaar Maartje Jansen is aanwezig om te vertellen over haar werk in de Boerenschuur en de expositie in Ruysend Riet wordt geopend. Natuurlijk kunt de 100-jarige tuin bezoeken en genieten van het voorjaar.

Word vriend en win

Voor Vrienden van de Tuinen zijn de Tuinen vrij toegankelijk | entree voor de Tuinen Mien Ruys is €12,50. Wordt u deze dag Vriend van de Tuinen €35,- dan kunt u het allernieuwste boek van de Tuinen winnen te samen met koffie/thee met lekkers en een privé rondleiding voor 2 personen.

Nieuwe proeven

Ter gelegenheid van het 100-jarig bestaan zijn er nieuwe tuinen ontworpen en aangelegd. Op dit moment is de voorbereiding van de aanleg van drie stadstuinen in volle gang. Drie ontwerpers van Buro Mien Ruys ontwierpen ieder een stadstuin van 5 x 7 meter, totaal verschillend maar met een
gezamenlijk uitgangspunt: groen en duurzaamheid spelen een belangrijke rol. In iedere tuin is dat op een andere manier uitgewerkt. Esthetiek speelt hierbij ook een zeer belangrijke rol, want een tuinontwerp moet bovenal tijdloos mooi zijn en inspireren tot zelf aan de slag gaan.

Creativiteit en het enthousiasme van één vrouw; Mien Ruys

In de vorm van Tuinen Mien Ruys bezit Dedemsvaart een uniek monument: het levenswerk van Mien Ruys, één van de belangrijkste tuinarchitecten van de twintigste eeuw. Op je gemak wandel je door de dertig verschillende tuinen, terwijl je tegelijkertijd een reis maakt door de geschiedenis van de vaderlandse tuinarchitectuur, van 1924 tot nu. Tien van Ruys’ tuinen hebben inmiddels de status van rijksmonument. Je kunt er ook terecht voor planten en tuingereedschap. En in het sfeervolle Theehuis kun je tussendoor even gaan zitten en genieten van een kopje thee of koffie, of een heerlijke lunch. Voor groepen zijn er speciale arrangementen.

Bekijk het gehele jubileumprogramma op www.tuinenmienruys.nl

Gegevens

Datum:
14 april

Tijd:
00:00 – 00:00

Locatie

Tuinen van Mien Ruys
Dedemsvaart
Moerheimstraat 84
https://www.tuinenmienruys.nl/nl/