Streekmuseum De Kalkovens

Baron van Dedem liet bijna tweehonderd jaar geleden het kalkovencomplex bij de entree van Dedemsvaart bouwen. In de ovens verbrandde men schelpen tot schelpkalk. Op het huidige complex staat onder meer het leshuus. Daar kun je allerlei materialen bekijken, die met de vroegere kalkbranderij te maken hebben. Ook is er een oudheidkamer ingericht.

De turfschuur was ooit een opslagplaats voor turf, en is vandaag de dag een mooie expositieruimte. In het ruim van de ‘Avontuur’, het daarnaast aangemeerde turfschip, kun je een expositie bekijken over het kanaal De Dedemsvaart. In 2009/2010 werd de Gashouder geconserveerd, gerestaureerd en verplaatst naar zijn huidige plek op het terrein. Daarin vind je nu onder meer een ronde theaterzaal, waar allerlei muziek- en theatervoorstellingen plaatsvinden. Als laatste – tot nog toe – realiseerde de Historische Vereniging Avereest in 2015 een scheepshelling met bijgebouwtjes.

Het kalkoventerrein is open op woensdag, donderdag en zondag, van 14:00 โ€“ 17:00 uur. De toegang tot het terrein is vrij. Wil je de gebouwen van binnen bekijken en genieten van een rondleiding, dan kost dat โ‚ฌ 5,- p.p.

Streekmuseum De Kalkovens

Oude Zuidwolderstraat 13
7701AZ Dedemsvaart
info@kalkovensdedemsvaart.nl
0523 – 615 810

Bekijk ook in Dedemsvaart

Cultuur

Tuinen Mien Ruys 100 jaar jubileum

๐—ญ๐—ผ๐—ป๐—ฑ๐—ฎ๐—ด ๐Ÿญ๐Ÿฐ ๐—ฎ๐—ฝ๐—ฟ๐—ถ๐—น ๐—น๐˜‚๐—ถ๐—ฑ ๐—ง๐˜‚๐—ถ๐—ป๐—ฒ๐—ป ๐— ๐—ถ๐—ฒ๐—ป ๐—ฅ๐˜‚๐˜†๐˜€ ๐—ต๐˜‚๐—ป ๐—ท๐˜‚๐—ฏ๐—ถ๐—น๐—ฒ๐˜‚๐—บ๐—ท๐—ฎ๐—ฎ๐—ฟ ๐—ถ๐—ป!

Lees hier verder