Alice Schipper en Frits van ’t Zandt dragen stokje ’t Dorp over

‘Alle vertrouwen dat het in goede handen is’

Twee nieuwe, maar ook twee vertrouwde gezichten voortaan in ’t Dorp in Dedemsvaart. Na lange tijd van speculaties en geruchten, mag het nieuws dan eindelijk wereldkundig gemaakt worden. Alice Schipper en Frits van ’t Zand geven het stokje per 1 juni over. Alices zusje Daniëlle Schipper en Frits’ neefje Niek van ’t Zand zwaaien vanaf dat moment de scepter in het grandcafé op de hoek van de Julianastraat. Tot grote vreugde van het echtpaar. Vol vertrouwen laten ze na 12 jaar  ‘hun kindje’ achter.

‘Ik ben heel dankbaar en blij dat het in de familie blijft. We hebben er toch onze ziel en zaligheid in gestopt. In twaalf jaar tijd hebben we echt iets neergezet op een fantastische plek. We zijn in crisistijd begonnen en we hebben corona overleefd. We zijn heel trots op het succes dat we hebben geboekt. En toch is het nu tijd. Tijd om los te laten’, meent de 56-jarige uitbaatster. Samen met Frits hakte ze een maand of twee geleden, toen de coronaperikelen zo goed als voorbij waren, de knoop definitief door.

‘Tot nu toe voelt geen enkele dag als werken’

Het zat al een tijdje in de pen, maar niet zolang als de geruchten al duren. ‘Ik werd voor corona al gefeliciteerd met de overname’, lacht Niek. ‘Toen was er nog helemaal geen sprake van.’ Sinds twee jaar is hij ‘part of the business’, voornamelijk boven in het café maar ook beneden in het restaurant. Met heel veel plezier. ‘Tot nu toe voelt geen enkele dag als werken’, zegt hij gedreven.

Al toen Niek tien jaar was, in de tijd dat hij Frits nog met ‘oom’ betitelde, werd het eerste zaadje geplant. Onbewust. Bij het helpen met de kabels trekken onder de vloer. ‘Ik was de enige die in de kruipruimte paste’, lacht hij. Sindsdien is hij een trouwe bezoeker. Met zijn achtergrond als retail manager en een flinke dosis enthousiasme is hij volgens Alice en Frits ‘the man for the job’.

Wens gaat in vervulling

Ook Daniëlle is vanaf het eerste uur bij het grandcafé betrokken. Al had ze toentertijd totaal geen ervaring in de horeca. Ze sprong vooral bij als manusje van alles. Gaandeweg maakte ze zich onmisbaar en een jaar later trad ze officieel in dienst. Toen haar zus en zwager een balletje opgooiden om ’t Dorp over te nemen, wist ze niet wat haar overkwam. Een grote wens ging in vervulling. Voor Niek gold hetzelfde. Beiden kunnen hun geluk niet op.

Met een groot hart voor de zaak zetten ze het grandcafé voort. Volgens het huidige concept. Bevlogen als hij is, wil Niek wel nog wat meer inspelen op de behoefte van de jeugd. Onder andere door een tweede dartteam in het leven te roepen en de voetbal te sponsoren. ‘We gaan leuke dingen doen’, belooft hij. ‘Ik heb er mega veel zin in.’

‘Loslaten blijft moeilijk’

Frits, inmiddels 62, en Alice zijn blij met de frisse blik van hun opvolgers. ‘Ze gaan ons werk voortzetten en wij gaan eerst eens een jaartje niets doen. Genieten van de zomer. Thuis de boel opknappen, zoals de keuken en de tuin. Dingen doen die altijd zijn blijven liggen. Hobby’s genoeg. Lekker knooien in de schuur’, glimlacht Frits. ‘En ik word oma’, vertelt Alice stralend. ‘In augustus. Daar verheugen we ons enorm op. En ja, dat is wel wat uiteindelijk de doorslag heeft gegeven. Toen bleek dat mijn dochter Nikki zwanger was, zei Frits: ‘Als je wilt stoppen, moet je het nu doen.’ Ik heb daar best wel even over na moeten denken. Het blijft toch moeilijk om dit alles zomaar los te laten. Tot het moment dat ik Daniëlle en Niek weer zag. Toen wist ik het. Ik zag dat ze er klaar voor waren. Dat het bij hen in goede handen is. Alle vertrouwen. Absoluut.’

De kop d’r voor

Alice kijkt heel tevreden terug op de afgelopen jaren. Ondanks dat ze ook tegenslagen heeft gekend. Niet bij de pakken neerzitten en de kop d’r voor. Dat is haar motto. ‘Je leeft maar een keer en als het niet goed uitpakt, is het een goede leerschool geweest. Dat is mijn instelling. Gewoon doen!’, benadrukt ze. ‘Ik vind het geweldig dat mensen ons hebben weten te vinden en dat ze altijd terugkomen. Ik ben nog elke dag heel dankbaar dat het zo’n succes is geworden.’

Op de vraag wat het geheim is van ’t Dorp neemt Niek het woord. ‘De laagdrempeligheid en de gemoedelijkheid. Zowel beneden als boven. Het is hier altijd gezellig, altijd levendig. En natuurlijk de sfeer. Anders dan anders. Authentiek.’

Aan de goede kant van de bar

Hoewel het afscheid met rasse schreden naderbij komt, het achtkoppige team hen uitgebreid zal uitzwaaien en Frits en Alice voortaan alleen nog aan de goede kant van de bar zitten, blijven ze stand-by voor advies en ondersteuning. ‘Tuurlijk mogen ze altijd op ons terugvallen. Graag zelfs. Daarvoor zijn we familie toch?’, besluit Alice.

Wil je op de hoogte blijven van de ontwikkelingen bij ’t Dorp, volg het grandcafé dan via de socials.

Kijk voor meer verhalen op werken, wonen en doen INDedemsvaart.

 

Deel dan dit verhaal op social media en laat ook anderen kennis maken met INDedemsvaart.

Bekijk ook in Dedemsvaart