Baan 8 van FCC De Vaart op naam van Niek Kimmann

Racen, topsnelheid halen en bultjes fietsen met z’n maten

Het is lang geleden dat er zoveel pers op een gedenkwaardig moment in Dedemsvaart afkwam. Maar natuurlijk kon de media vanavond niet om de huldiging van olympisch en wereldkampioen BMX Niek Kimman heen. Leden van de Dedemsvaartse fietscrossvereniging waren massaal vertegenwoordigd en onthaalden hun held met een daverend applaus.

Het zonnetje scheen volop. Trots en blijdschap straalde van de gezichten van de fietscrossfans. Iedereen was in afwachting van de grote kampioen. Vorige week nog en ook gisteren was hij wereldnieuws en vandaag stond hij te schitteren op de baan van FCC De Vaart. Niek Kimmann. BMX-kampioen in de breedste zin van het woord.

‘De mooiste plek van de gemeente Hardenberg’

Speciaal voor de gelegenheid werd Niek bij zijn ouderlijk huis aan de Woudbloemweg opgehaald. Toen hij vanuit de woonkamer in de verte joelende kinderen hoorde, wist hij dat het moment was aangebroken om naar de plek te gaan, waar het allemaal begon: op de fietscrossbaan van FCC De Vaart aan de Archimedesstraat in Dedemsvaart. ‘De mooiste plek van de gemeente Hardenberg’, benadrukte Niek in zijn dankwoord. De manier waarop hij door zijn thuisvereniging in het zonnetje werd gezet, vatte hij samen in twee woorden. ‘Super vet’.

Terwijl zijn vader Richard Kimmann van een afstandje apetrots naar zijn zoon stond te kijken, deelde Niek handtekeningen uit aan de jonge fietscrossers. De energieke jonge BMX-fans hadden lang gewacht op dat heugelijke moment en stonden zich te verdringen voor hun allergrootste voorbeeld. Tot dat moment hadden ze zo stil als ze konden geluisterd naar de lovende woorden van Nieks oud-trainer Raymond Brink en sportwethouder van de gemeente Hardenberg Martijn Breukelman.

Eerste gemeentelijke sportpenning voor Niek

En die lovende woorden eindigden met nog veel meer heugelijke momenten. Niek werd overstelpt met cadeaus, maar schrijft opnieuw geschiedenis. Dit keer dankzij de gemeente Hardenberg en dankzij zijn eigen fietscrossvereniging FCC De Vaart. Want nadat een van de bochten al naar hem was vernoemd, draagt nu ook baan 8, de favoriete startplek van Niek Kimmann, zijn naam. Van de sportwethouder kreeg hij bovendien de allereerste sportpenning van Hardenberg uitgereikt. De wethouder roemde Nieks nuchterheid, ‘maar ondanks dat mag je ook gewoon heel erg trots zijn op jezelf. Het houdt maar niet op, zoveel titels je al op je naam hebt staan. Jouw prestatie is een geweldige promotie voor de sport en je bent een groot voorbeeld voor al die kinderen daar op de tribune. Wees trots op wat je kunt, wat je hebt bereikt en wat je ervoor moet laten’, aldus de wethouder.

Plezier en avontuur staan voor Niek voorop

Die nuchterheid klonk ook door in Brinks verhaal. ‘Want’, zo schetste de oud-trainer, ‘Dat is wat dit alles voor jou is. Een rondje fietsen met je maten.’ Volgens Brink is het nooit anders geweest, ongeacht de omstandigheden. Of het nu om een rondje gaat in de Kimmann-garden of tijdens een belangrijke wedstrijd op een ander continent, voor Niek staat het plezier en het avontuur altijd voorop. ‘Bij jou gaat het nooit om winnen. Het gaat om racen, topsnelheid halen en bultjes springen.’

Dat Niek Kimmann nu naast de vijfde wereldtitel op rij die mythische olympische plak heeft gehaald is volgens Brink ongekend. ‘Je bent de eerste Nederlander in de BMX-wereld die dit heeft gepresteerd’, sprak een trotse trainer.

We are the champions

Het nummer dat vervolgens door de luidsprekers en over de fietscrossbaan schalde, kon er natuurlijk maar een zijn. ‘We are the champions’ van Queen.  Dit keer speciaal voor Niek, maar zeker ook voor de trotse Dedemsvaartse fietscrossvereniging. Want stiekem zijn ook zij een klein beetje kampioen geworden!

Wil je Niek volgen? Op zijn Facebookpagina heeft hij meer dan 30.000 volgers.

Kijk ook op werken, wonen en doen INDedemsvaart.

Deel dan dit verhaal op social media en laat ook anderen kennis maken met INDedemsvaart.

Bekijk ook in Dedemsvaart