Met nieuwe tegels begint in de gemeente Hardenberg de zee

Heeft u ze al zien liggen? In de Voorstraat van Hardenberg, op de Markt van Dedemsvaart of op het Meiboomsplein in Gramsbergen? De opvallende stoeptegels vlakbij een put, met de tekst: ‘Hier begint de zee, niets ingooien a.u.b.’. Rotary Hardenberg en Rotary Ommen Dedemsvaart heeft ons 16 tegels aangeboden. Deze liggen verspreid in onze gemeente. Met deze actie willen zij het bewustzijn voor zwerfafval en waterkwaliteit vergroten.

Niet iedereen weet dat de zee op straat begint. Afval dat op straat ligt, komt vaak via putten in het riool. En via het riool, de waterzuivering en de rivier, eindigt dit afval in de zee.

Schoon water is belangrijk

Schoon (zee)water is belangrijk voor mensen, dieren en planten. Toch belandt er nog veel vervuiling in ons water. Rioolwaterzuiveringen proberen dit zoveel mogelijk uit het water te halen. Maar dat lukt niet voor alle stoffen. Zorgen voor schoon water is makkelijk: gooi afval weg op de juiste plek. Hier vragen we nu dus aandacht voor. Daarom liggen er nu tegels in onze gemeente met de boodschap: hier begint de zee.

Bewustwording stimuleren

Op Wereldwaterdag (22 maart) legde wethouder Alwin te Rietstap de laatste tegel in Hardenberg. Wereldwaterdag staat in het teken van bewustwording over schoon water. De dag sluit daarom goed aan bij deze actie. Het idee komt van Rotary Hardenberg en Rotary Ommen Dedemsvaart. Zij willen meer bewustzijn aanmoedigen over schoon en veilig water.

‘Dat sluit goed aan’

Wethouder te Rietstap was gelijk enthousiast over deze actie: “We realiseren het ons vaak niet, maar alles wat rondzwerft aan afval kan via het riool en de afwatering naar de zee stromen. Met alle gevolgen daarvan. De tegels laten je daar even bij stil staan. Dat sluit goed aan op ons meerjarig programma klimaat, water en biodiversiteit. Maar buiten dat hebben we als gemeente ook een zorgplicht naar onze inwoners toe. En schoon drinkwater hoort daar bij!”

Deel dan dit verhaal op social media en laat ook anderen kennis maken met INDedemsvaart.

Bekijk ook in Dedemsvaart