Nieuw kunstevenement in Dedemsvaart

De eerste editie van DNA Kunstexpeditie in Dedemsvaart gaat van start. In de maand oktober tonen professionele kunstenaars op drie historische locaties werk dat een relatie aangaat met de plek waar ze exposeren. Het thema is: DNA van Dedemsvaart zichtbaar maken. Ook het publiek wordt uitgenodigd het eigen DNA te verkennen. DNA Kunstexpeditie is een initiatief van kunstenaar Zus van Zand en wordt vanuit Promotie Samenwerking Dedemsvaart (PSD) georganiseerd. Met dank aan de provincie Overijssel, gemeente Hardenberg en het VSBfonds voor hun genereuze financiële bijdrage.

DNA van Dedemsvaart
Waar kom je vandaan (of: weg)? is een veel gestelde vraag. Met die vraag wordt meestal niet bedoeld waar je woont, maar waar je roots liggen. Waar je geboren en getogen bent, waar je familie vandaan komt, dat doet er toe. In de eerste editie van de DNA Kunstexpeditie gaan we daarom op zoek naar het DNA van Dedemsvaart.

Het dorp heeft een rijke cultuurhistorie. Op cultuurhistorische grond in en rond Dedemsvaart gaan professionele kunstenaars een relatie aan met de locatie waar ze exposeren. In Tuinen Mien Ruys reflecteren kunstenaars op het gedachtegoed van tuinarchitect Mien Ruys. Op het Kalkoventerrein toont een kunstenaar werk dat vervaardigd is in de smederij/houtwerkplaats van de Historische Vereniging Avereest. In en rond The Fellowship Of Acoustics (TFOA) exposeert een groep kunstenaars uit de regio. Curator is Marie Louise Minke. Met de tentoonstellingen brengen we het DNA van Dedemsvaart tot leven.

Via zogeheten Open Calls worden kunstenaars opgeroepen een voorstel in te dienen. Onder leiding van zakelijk en artistiek leider Irma van Zand maakt de vakjury een selectie.

Verken je eigen DNA
In samenwerking met onder andere Cultuurkoepel Vechtdal, De Stuw, The Fellowship of Acoustics, de Zeven Linden en Daltonschool De Groen worden allerlei activiteiten ontwikkeld om het eigen DNA te verkennen. Zo worden onder andere een puzzeltocht en Urban Sketch Days georganiseerd op de deelnemende locaties. In TFOA komt een open atelier waar het publiek wordt uitgenodigd zelf het DNA van Dedemsvaart en/of het eigen DNA kan verbeelden. Leerlingen van de Zeven Linden zijn al gestart met het maken van een kunstroute langs bestaande kunstenwerken in hun eigen dorp.

Informatie 
In juni gaat de website van de DNA Kunstexpeditie van start. Daar vindt men alle informatie over de deelnemende kunstenaars die daar bekend worden gemaakt, evenals de activiteiten die nog in ontwikkeling zijn. Het adres van de website is: <a href=”http://www.kunstexpeditie-dedemsvaart.nl”>www.kunstexpeditie-dedemsvaart.nl</a>.

De DNA Kunstexpeditie wordt mede mogelijk gemaakt door: 
Provincie Overijssel, Gemeente Hardenberg, VSBfonds, Promotie Samenwerking Dedemsvaart, Tuinen Mien Ruys, Historische Vereniging Avereest, The Fellowship Of Acoustics, de Gashouder, Cultuurkoepel Vechtdal, De Stuw, de Zeven Linden, daltonschool De Groen, Readshop, F-IRMA, Halte 2, Webzuiver.

Deel dan dit verhaal op social media en laat ook anderen kennis maken met INDedemsvaart.

Bekijk ook in Dedemsvaart