Nostalgie viert hoogtij op Streekmarkt de Reest

Dedemsvaartse ‘regeltantes’ flink op stoom

Streekmarkten worden steeds populairder. Lokale en ambachtelijke producten van eigen grond en uit eigen omgeving.  Spullen uit grootmoederstijd. Nostalgie. Heerlijk. Natuurlijk mag zo’n markt in Dedemsvaart niet ontbreken. Dat moet ook de organisatie hebben gedacht. En dus staken, op initiatief van de Promotiestichting Dedemsvaart, Natalie Hulleman en Jacqueline Hulleman de koppen bij elkaar. Inmiddels zijn ze er elke week minimaal een halve dag zoet mee en zijn ze officieel omgedoopt als ‘regeltantes’. Hun tomeloze inzet belooft veel goeds.

Na drie succesvolle markten van Dedemsvaart Events op het kalkoventerrein, is het nu de beurt aan de Promotiestichting. Met als doel Dedemsvaart nog eens extra op de kaart zetten. Laten zien wat onze streek allemaal in huis heeft. En dat is nog aardig wat, ontdekten de dames Hulleman.

‘Hoe meer we ermee bezig zijn, hoe meer het gaat leven.’

Hoewel hun achternamen anders doen vermoeden, kenden de Dedemsvaartse vrouwen elkaar niet. Ze werden afzonderlijk van elkaar benaderd om de organisatieklus te klaren. Jacqueline vanwege haar ervaring met de zeer succesvolle Brocante & Vintage Fair in Lutten, maar zeker ook omdat ze een kenner is. Oog heeft voor nostalgie. Ze runt de curiosawinkel aan de Van Haeringestraat. Brocante en vintage zijn echt haar ding.

Natalie is sinds een half jaar vrijwilligster bij de PSD. Ze wil graag wat voor het dorp betekenen. Die kans krijgt ze nu volop en dat geeft een hoop voldoening. De dames blijken een gouden duo en zijn al helemaal op elkaar ingespeeld. ‘Hoe meer we ermee bezig zijn, hoe meer het gaat leven. We zijn allebei geboren en getogen Dedemsvaarters. Dat helpt wel met het aanboren van contacten. Ik vind het heel gaaf om te doen’, zegt Natalie stralend. ‘Tijdrovend, dat wel. Er gaan heel wat uurtjes in zitten, met name in de avond. Maar dat is niet erg. Ik leer veel nieuwe mensen kennen, alleen dat is al heel leuk! En als het resultaat er straks ook naar is, dan is het allemaal de moeite waard geweest’, lacht ze.

‘Iedereen is zo blij dat het weer kan’

Beide dames zijn vanaf de zomervakantie flink op stoom. Nu het evenement zo dichtbij komt, beginnen ze de druk te voelen. Er is tot de 23e nog volop werk aan de winkel, maar gelukkig zijn ze vol goede moed. ‘Wat ik vooral heel leuk vind, is dat iedereen zo enthousiast is’, vertelt Jacqueline. ‘Iedereen is blij dat het weer kan, na zoveel afgeblazen evenementen als gevolg van corona.’ De animo van standhouders is dan ook best groot. ‘Als het niet is voor de streekmarkt in oktober, dan wel voor de voorjaarseditie. Veelal zit het vast op de beschikbaarheid van vrijwilligers, waardoor sommigen noodgedwongen verstek moeten laten gaan. Of zoals de wijnboeren, die er vanwege de oogsttijd nu geen tijd voor hebben. In het voorjaar zijn ze wel van de partij.’

Diversiteit, authenticiteit en nostalgie

Op de streekmarkt, die heel toepasselijk de naam ‘De Reest’ heeft gekregen, is over twee weken een keur aan unieke producten te vinden. Standhouders komen uit Dedemsvaart, Balkbrug en Lutten en met hun aanbod zijn ze uniek in hun soort. Diversiteit, authenticiteit en nostalgie kenmerken de allereerste editie van de Dedemsvaartse markt.

Brouwerij Avereest aan de Langewijk werd uitverkoren als dé locatie. ‘We zijn op de fiets gestapt op zoek naar een geschikte plek, weet Natalie nog.  ‘De brouwerij is ideaal, vanwege de historische ambiance, maar zeker ook omdat we de streekmarkt nu ook deels binnen kunnen houden en in het geval van slecht weer onderdak hebben.’

Heerlijk uit de streek

De markt wordt in klassieke stijl en sfeervol ingericht met, hoe kan het ook anders, veel jute en stro, pompoenen, rieten manden, picknicktafels. Het assortiment is uitgebreid. Biologische producten van molen De Star, eigengemaakte jam, broodplankjes van De Makelij, boerderijvlees, creatieve workshops voor jong en oud met Freubeltante, meelproducten van molen de Windlust uit Radewijk, soep van Dineke Kooijmans, Karins kruiden, producten uit de Tuinen van Mien Ruys en natuurlijk brocante, curiosa en vintage van Curiosa de Vlinder, op zaterdag 23 oktober is het terrein aan de Langewijk een toonbeeld van nostalgie.

Wie een bezoekje wil brengen aan Streekmarkt de Reest betaalt een entreeprijs van € 2,50, nadat de QR code is gescand.  De entreeprijs is inclusief een kopje koffie of  thee, kinderen tot 12 jaar zijn gratis. Het landbouwmuseum  is ook te bezoeken. Hiervoor geldt een aparte entree prijs tegen een gereduceerd tarief voor alle extra personen die meegaan. Ben je nieuwsgierig geworden? Aarzel dan niet en kom gewoon gezellig naar Streekmarkt De Reest op 23 oktober, van 10.00 tot 16.00 uur.

Wil je het evenement op de voet volgen? Kijk dan op de Facebookpagina van Streekmarkt de Reest.

Kijk voor meer verhalen op werken, wonen en doen INDedemsvaart.

Deel dan dit verhaal op social media en laat ook anderen kennis maken met INDedemsvaart.

Bekijk ook in Dedemsvaart